Een samengesteld gezin vormen, hoe doe je dat?

Open zijn over de verschillen

‘Schrijf dat voorbeeld vooral op in je verhaal,’ adviseert Karin den Hollander, medeauteur van het boek De mijne zijn de liefste (2019). Ze is een groot voorstander van het omschoppen van heilige huisjes, ‘want dat geeft mensen rust.’ In een samengesteld gezin kun je simpelweg niet alles hetzelfde doen als in een kerngezin, zeggen de deskundigen en ouders die ik voor dit verhaal sprak. Het loopt anders dan de plaatjes die je in je hoofd hebt, of die we kennen uit boeken.

Een ander taboe waar Den Hollander van af wil, is dat je evenveel moet houden van bonuskinderen als van je eigen kinderen – vandaar ook de titel van haar boek. Jeanette Hultzer, ruim dertien jaar stiefmoedercoach en zelf ook stiefmoeder, beaamt dit: ‘Wat je voor je biologische kind voelt, is onvoorwaardelijk, dat is werkelijk anders dan voor een kind van een ander. En daar mogen we best open over zijn, anders onderdrukken we onze gevoelens. Je mag hopen dat je een band ontwikkelt met stiefkinderen, en het is prachtig als het lukt. Het kan ook echt, maar is niet vanzelfsprekend.’

Hele Artikel lezen? Lees het hier!

Deel dit artikel

FACEBOOK

INSTAGRAM

NIEUWSBRIEF