#Stiefpositief

Ik, Jeanette Hultzer, zie de huidige stiefmoederrol als een positieve, aanvullende rol. In de geschiedenis en in sprookjes kwam een stiefmoeder meestal in beeld, door overlijden van de biologische moeder. De vader had een vrouw nodig in huis, die de zorg voor de kinderen en huishouding op zich nam. Deze rol was een weinig dankbare en zet de stiefmoeder afgunstig en vol frustratie neer. Tegenwoordig komt een stiefmoeder vaker in beeld na echtscheiding. De vader heeft geen nieuwe moeder voor zijn kinderen nodig, want moeder is gewoon in functie. Vader is verliefd op een nieuwe vrouw en wil met haar een relatie en toekomst opbouwen: een nieuw gezin. Vader en moeder zijn en blijven ouders. Als stiefmoeder kun je een positieve bijdrage leveren!

Deel de positieve kanten van stief

Iedereen kent het woord ‘stief’ en weet wat ermee bedoeld wordt. Stief betekent ‘geen bloedband’! Vanwege de negatieve klank, die het woord draagt vanuit de sprookjes en geschiedenis, zijn er positievere synoniemen ontstaan: bonusmoeder, plusmoeder, meemoeder, liefmoeder, cadeaumoeder, meermoeder, extramoeder, etc. Ik pleit juist voor gebruik van het woord ‘stief’ en ook een constructieve en positieve bijdrage van de stiefmoeder. Stiefpositief heeft dus een dubbele betekenis.

Op Twitter stuitte ik eens op twee Twitteraars ‘in gesprek’, die mijn specialisatie van stiefmoedercoaching belachelijk maakten. Ze vroegen zich af of je dan bij mij ‘giftige appeltjes’ leerde maken. Ik ben de discussie aangegaan met deze dames. Het bleken ‘boze moeders’, die door hun man verlaten zijn en hun kinderen regelmatig moeten ‘afstaan’ aan de nieuwe vriendin van hun ex-man. Ik heb begrip voor hun gevoelens, maar het helpt ons stiefmoeders niet aan een positiever imago. Vandaar dat ik me in hun discussie mengde. Dit leverde me uiteindelijk van één van deze dames de prachtige uitspraak “Ik Stief Positief” op! Zo ontstond mijn motto ‘Stiefpositief!’. Welkom om de positieve kanten van stief te delen in de #Stiefpositief LinkedIn-groep en op Facebook, Twitter en Instagram of op welke manier dan ook om #Stiefpositief uit te dragen met mij!

Do's en don'ts voor stiefmoeders

Moederrol

Laat je niet verleiden tot een moederrol te vervullen (als de biologische moeder van je stiefkinderen in leven en goede gezondheid is). De stiefkinderen hebben al een moeder en komen, als ze bij hun vader en jou zijn, voor hun vader, niet voor jou! Laat vader dan ook zijn vaderrol vervullen. Help hem, waar je kan en wil, maar stimuleer hem zoveel mogelijk tijd met zijn kinderen door te brengen. Hij kan vaak meer dan jij, en ook hij zelf, denkt. Ik zie te veel stiefmoeders die zorgtaken op zich genomen hebben, die niet tot hun verantwoordelijkheid behoren en daar ook geen plezier of voldoening uit halen, met alle gevolgen van dien.

Signaleren

Verder signaleer jij, als relatieve buitenstaander en daardoor objectiever, soms eerder dat er iets aan de hand is. Gebruik deze belangrijke waarnemer functie en deel dit, wanneer de gelegenheid zich voor doet, met je partner. Hij kan dit dan weer met zijn kinderen en eventueel hun moeder oppakken. Jij hebt bijvoorbeeld door, dat 1 van de kinderen minder lekker in zijn vel zit en stiller is dan anders. Bespreek dit met je partner, wanneer jullie samen zijn en daar de ruimte voor hebben. Help hem ook in het zoeken naar een manier om hier mee om te gaan, maar laat hem het zelf doen!

Grenzen

Stel en bewaak je grenzen. Wat heb je te bieden, zonder er iets voor terug te verwachten? En wat echt niet?

Comunicatie

Veel overleg en goede communicatie met je partner, zeker in de beginfase.

Space

Zorg voor een eigen plek in huis, waar jij je even kunt terugtrekken, als het je te veel wordt.

Verwachtingen

Doe aan verwachtingmanagement! Hoe? Lees mijn blog.

Onderhoud

Onderhoud je eigen leven met vriendinnen/vrienden, familie, sport en/of hobby.

Respect

Praat over en bejegen de moeder van je stiefkinderen altijd met respect, in het bijzijn van je stiefkinderen en belanghebbenden.

Stel je open

Stel je open voor je stiefkinderen door naar ze te luisteren en oprechte interesse te tonen, maar dring jezelf niet op. Zet je talenten, kwaliteiten of hobby’s in. Ben je bijvoorbeeld goed in koken en vind je dit ook erg leuk? Zorg dan voor het eten en nodig de kinderen uit om jou te helpen. Zo laat jij ze toe in jouw wereld en kun je op een speelse, plezierige manier naar elkaar toe groeien.

Begeleiding

Zoek begeleiding bij een (stiefmoeder-)coach, neem deel aan een stiefmoedergespreksgroep, bezoek mijn Stiefmoedercafé en/of lees over dit onderwerp, bij voorkeur voordat je in de stiefmoederrol stapt. Maar ook als je al (langer) ervaring hebt als stiefmoeder en je bemerkt, dat je vastgelopen bent, is het zinvol om begeleiding te zoeken!

CONTACT

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek met Jeanette Hultzer.
Op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn.