Mijn verhaal

Geen kinderwens, wel stiefkinderen
Bijna zestien jaar geleden ging ik een relatie aan met Geert. We kenden elkaar toen al zo’n twee jaar via werk. We waren als collega’s al bevriend geraakt en toen onzer beider relaties eindigden, bleken we erg verliefd op elkaar…

Geert had wel al twee zonen, uit zijn vorige relatie van toen 2 ½ en ½ jaar oud en ik had geen kinderwens… Hoe verliefd ik ook was, ik keek wel erg op tegen een gezinsleven met kinderen, die niet uit mijn wens geboren waren.

In die tijd was ik in coaching bij Erica Rijnsburger. Zij bleek stiefmoeder te zijn en zo kwamen we ook over de stiefmoederrol te spreken. Met Erica en later ook sessies met Geert erbij bereidde ik me voor op het vormen van een (parttime) samengesteld gezin met Geert en een stiefmoederrol voor mij, die mij paste en waar ook Geert mee zou kunnen leven.

En zo woonden wij een jaar later samen en vormden wij een samengesteld gezin met mijn stiefzonen, die ongeveer 40% van de tijd bij ons waren.

Bewust stiefmoederschap, zo zeldzaam

Zoals ik mij, in begeleiding, bewust voorbereidde op het stiefmoederschap gaat het doorgaans niet. Daar kwam ik achter toen ik in mijn coachpraktijk – in 2008 startte ik mijn coachpraktijk, Hultzer Coaching, in balans- en loopbaancoaching – ook stiefmoeders tegenkwam, die mij daarover advies begonnen te vragen. Zo ontstond mijn idee om mij te specialiseren in het coachen van stiefmoeders. Er bleek een grote behoefte aan (mijn) begeleiding te zijn en ik had nog maar een paar collega’s op dat terrein. En zo werd ik de eerste full time Stiefmoedercoach in Nederland! (Lees ook: https://www.hultzercoaching.nl/mijn-ontwikkeling-ervaring-en-passie-als-stiefmoedercoach/)

Ouderverstoting en loyaliteitsconflict

Vanaf het begin van mijn relatie met Geert heeft de moeder van zijn kinderen een grote invloed gehad op ons. Zij had het erg moeilijk met de scheiding, ook al vond ook zij snel een nieuwe liefde. Zij gedroeg zich als enige gezaghebbende ouder en ondermijnde Geert als vader en mede-ouder en gezaghebbende. Geert voelde zich schuldig over de scheiding, aangezien hij de initiator was, en liet zich hierdoor overrulen. En ik zag en voelde de manipulatie wel, maar was te onzeker en onervaren om het echt te geloven en niet in de positie er iets in te doen…

Lang verhaal, kort voor nu, heeft dit in de loop der jaren steeds ernstigere vormen aangenomen, waardoor eerst mijn oudste stiefzoon aangaf niet meer bij ons te willen komen en ook steeds minder kwam. En uiteindelijk trok ook Geerts jongste zoon zich volledig terug.

Inmiddels hebben wij al vier jaar geen enkel contact meer met mijn stiefzonen. Voor deze contactbreuk is zo’n twee jaar vooraf gegaan van inmenging van Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdbescherming en de Rechtspraak. In die periode heeft Geert zich bij laten staan door een zeer goede familierechtadvocaat. Zij heeft, helaas, niet kunnen voorkomen dat Geert zijn gezag als vader uiteindelijk is kwijtgeraakt en daarmee ook de omgang met zijn zonen.

Het blijft voor ons ongelooflijk dat je in dit land in deze moderne tijd je kinderen kunt verliezen zonder duidelijke schuld of reden, maar puur en alleen op basis van negatieve invloed oftewel manipulatie op loyaliteitsconflict.

Het goede nieuws

Ondanks zeer moeilijke tijden, zijn Geert en ik, nog steeds bij elkaar, waarvan al bijna 12 jaar gehuwd. We hebben een aantal jaren geleden wel een korte breuk gehad met een dreigende scheiding, mede door de zojuist beschreven last. Onze liefdevolle verbinding koesteren wij en geeft ons een fijne basis in ons leven, samen en individueel! (Lees ook: https://www.hultzercoaching.nl/wie-ben-ik-nu-een-openhartig-verhaal-van-de-persoon-achter-de-coach-jeanette-hultzer-coaching/)

Mijn coachprakrijk floreert en met mijn inmiddels 14 jaar begeleidingservaring en ook mijn eigen levenservaring maakt mij een zeer ervaren en passionele coach. Mijn passie om, met name, stiefmoeders te begeleiden is alleen maar toegenomen in de loop der jaren!

Hartelijke groet,

Jeanette / Hultzer Coaching

Deel dit artikel

FACEBOOK

INSTAGRAM

NIEUWSBRIEF