Mijn ontwikkeling, ervaring en passie als stief(moeder)coach

De eerste stiefmoedercoach

Toen ik mij twaalf jaar geleden, als één van de eersten in Nederland, ging specialiseren in het coachen van stiefmoeders was er geen opleiding, training, of cursus op dit gebied en waren er ook nog weinig boeken. Een paar Amerikaanse boeken hielpen mij de dynamieken en uitdagingen van samengestelde gezinnen, en specifiek stiefmoeders, te leren. Stiefmoeders die behoefte hadden aan begeleiding, vonden mij, mede dankzij mijn marketing. En zo begon ik, als stiefmoedercoach, en deed ik de afgelopen twaalf jaar enorm veel praktijkervaring op.

Ja een samengesteld gezin is soms hard werken, maar dankzij ons coachingtraject weet ik zeker dat het niet onmogelijk is. En het is er nog leuker op geworden ook!”  zegt stiefmoeder Arisha na mijn coaching. En Anja zegt: “In 2009 werd ik plusmama. Maandenlang zat ik met een tweestrijd aan gevoelens. Mijn stiefmoedercoach – Jeanette Hultzer – ‘coachte’ me door de beginfase heen. Jeanette deed me inzien dat ik voor mezelf màg en moet blijven opkomen in het nieuw samengestelde gezin. Via het coachingtraject bij Jeanette leerde ik dat het anders kan en vond ik een evenwicht in mijn nieuwe rol als plusmama. “

Lees Arisha’s en Anja’s hele referentie en die van andere stiefmoeders hier.

De eerste opleiding: Stiefplancoaching

In 2013 kwam de opleiding tot Stiefplancoach. Enthousiast nam ik deel en behoor ik tot de eerste lichting gecertificeerden. Sindsdien, al zeven jaar, komen we minimaal eens per jaar weer bij elkaar voor bijscholing, zoals de training ‘Kwetsbare relatie tussen moeders en stiefmoeders’ en ‘Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit in samengestelde gezinnen’.

En dit jaar kwam er een nieuwe training ‘Werken met de Stiefcirkel’ aan de Stiefacademie bij. Ook hier nam ik aan deel en ben ik nu voor gecertificeerd. Over de Stiefcirkel kun je lezen in het boek ‘De mijne zijn de liefste’ van Karin den Hollander en Magda Hengst.

De afgelopen tijd heb ik mijn expertise behoorlijk aangevuld en nieuwe invalshoeken, inspiratie en instrumenten opgedaan. Met evenveel motivatie als twaalf jaar geleden verwelkom ik stiefmoeders en andere leden van samengestelde gezinnen, met name de volwassenen, voor erkenning, verheldering, verlichting en verbetering ten aanzien van het nieuwe gezin en leven. Daarnaast heb ik ook in mijn persoonlijke leven de nodige ervaring opgedaan (lees eventueel ook: “Wie ben ik nu…”) wat mij nog meer passioneert om dit werk te blijven doen!


Welkom (terug) voor mijn stiefcoaching op drie locaties en online!

Deel dit artikel

FACEBOOK

INSTAGRAM

NIEUWSBRIEF