Hoe je de vele verschillen laat verbinden

Vele verschillen

In relaties kun je aanlopen tegen een verscheidenheid aan verschillen. Met relaties bedoel ik alle mogelijke verbindingen: In liefde, familie, vriendschap, buurt, collegiaal, enzovoorts. We variëren als mens in geslacht, leeftijdsfase, achtergrond, cultuur, biografie, persoonlijkheid en karakter, waarden en (liefdes-)talen.

Waar we in ieder geval hetzelfde in zijn, is in een bepaalde behoefte aan verbinding in een juiste balans met autonomie. In mijn praktijk komt dit in alle coachtrajecten naar voren en aan bod. Ik neem je hier, kort, in mee en verwelkom je graag voor een diepgaandere, persoonlijke benadering en begeleiding!

Eerst erkennen

Allereerst dien je te erkennen wie en wat je bent. In een coachtraject bij mij word jij je bewust van je persoonlijkheid (ik werk met de MBTI-persoonlijkheidstest), biografie (wie ben je geworden, door wat je hebt meegemaakt in jouw leven?) en dominante liefdestaal. Wat je belangrijk vindt in het leven en in hoeverre jij jouw leven en keuzes hierop baseert, is ook een wezenlijk element.

Vervolgens kijken we in jouw relatie(s), waar je vastloopt. Welk verschil dient zich steeds aan en lijkt onoverbrugbaar? Ook hier is het belang eerst te erkennen dat er verschil is en wat het betekent. En juist die duiding geeft ruimte en misschien ook wel begrip (al is dat soms een brug te ver: lees mijn artikel ‘de illusie van begrip’).

Verbinding in balans met autonomie

Wanneer je jezelf beter kent en je bewust (geworden) bent van jouw persoonlijkheid en daarmee gedragsvoorkeuren, biografie en jouw kompas in het leven op basis van je kernwaarden, weet je dat de ander ook een ‘pakket’ heeft… Met nieuwsgierigheid naar het pakket van de ander en behoefte aan of belang bij contact, kun je een brug slaan. Dat vraagt ook om de juiste communicatie (lees mijn artikel over ‘verbindende communicatie’).

Door verantwoordelijkheid te nemen voor jouw hele pakket kun je verbinding maken met de ander. Hiervoor zijn inzicht en kennis nodig op alle beschreven variëteit. Dat helpt om de juiste balans te vinden in eigenheid en verbinding.

Welkom (terug) voor mijn coaching op drie locaties en online!

Deel dit artikel

FACEBOOK

INSTAGRAM

NIEUWSBRIEF