Van schuld naar verantwoordelijkheid

Schuldgevoel

Schuldgevoel kom ik veel tegen bij mijn coachcliënten. Bij gescheiden vaders gaat het vooral over schuldgevoel richting hun kind(eren) over de scheiding en soms ook jegens hun ex-partner en ook wel de nieuwe vriendin. Wat zijn aandeel in de scheiding en wiens initiatief het ook was, schuld speelt vaak een (grote) rol. De man komt er zelf mee bij mij, of ik verneem het via zijn nieuwe partner, de stiefmoeder van zijn kind(eren).

Dat er schuldgevoel speelt, wordt vaak nog niet bewust ervaren. Ik vertaal het vanuit zijn houding en haar frustraties. Schuldgevoel werkt namelijk verlammend. De man die hier last van heeft, vindt het moeilijk om zijn vaderrol op te pakken: Zijn kind(eren) op te voeden, de moeder te begrenzen en de stiefmoeder te beschermen. De stiefmoeder pakt veelal een deel van zijn rol op. Dat wordt echter vaak niet geaccepteerd door vader, stiefkind(eren) en moeder… En is ook niet wenselijk, zeker niet op deze grond.

Verantwoordelijkheid

Het begint met de vraag aan vader: Wat was jouw aandeel in de scheiding? Om dan dat deel te erkennen. Moeder heeft haar eigen aandeel en haar proces daarmee. Vervolgens kun je verantwoordelijkheid nemen voor de consequenties van (jouw aandeel in) de scheiding, voor zover dat mogelijk is. Stel dat je verliefd geworden bent op je huidige partner, terwijl je nog in de relatie zat met de moeder van je kinderen en de scheiding uiteindelijk een gevolg werd. Ja, dan is jouw verliefdheid de aanleiding en jouw aandeel geweest. Ongetwijfeld speelden er ook nog andere thema’s. Je kunt je de rest van je leven hierover schuldig voelen naar je kinderen en ex-vrouw. Daarmee maak je (blijvende) slachtoffers van hen en een dader van jezelf.

Ruimte en vrijheid voor alle betrokkenen zit echter in het nemen van verantwoordelijkheid. Betuig spijt, spreek je berouw uit naar de ‘slachtoffers’ (bij kinderen vraagt dit wel om een gepaste manier) en creëer vervolgens een situatie waarbij je een zo goed mogelijke vader en (ex-)partner/ouder bent. Geef je kinderen een goed voorbeeld in hoe een relatie wel (goed) werkt en hoe je iets van je leven maakt, waar je trots op kunt zijn. Stel je kwetsbaar op in je ‘fouten’ (dat waar je anderen mee benadeeld/bezeerd hebt) en sterk in je positie en handelen. Zorg dat je kinderen jouw liefde en aandacht krijgen en voelen dat je er voor ze bent, waar ze ook verblijven. Wees een aanspreekbare en samenwerkende mede-ouder voor de moeder van je kinderen, ook als zij dit (nog) niet kan! Ga voor gelijkwaardigheid in je huidige liefdesrelatie.

Ook op andere thema’s kun je last hebben van schuldgevoel. Wil je van dat zware, verlammende gevoel af? Kijk dan eens goed naar jouw aandeel. Erken wat jouw bijdrage is en neem hier verantwoordelijkheid voor. Dit geeft ruimte en perspectief.

Wil je hier samen met mij naar kijken? Welkom op drie locaties en online.

Deel dit artikel

FACEBOOK

INSTAGRAM

NIEUWSBRIEF