Verwachting management voor stiefmoeders

Ruim 10 jaar geleden begon ik met het begeleiden van stiefmoeders, als één van de eersten in Nederland! In die afgelopen tien jaren heb ik heel veel stiefmoeders mogen helpen in mijn praktijk. Uit mijn praktijkervaring ga ik met jullie delen, deze keer over verwachtingen…

“Wat verwacht je van mij?”

Waar het vaak schuurt, is op het vlak van verwachtingen. Doorgaans word je verliefd op een fantastische man en ‘neem’ je zijn kind(eren) er ‘gewoon’ bij. Je vervult jouw stiefmoederrol, zoals je denkt dat er van je verwacht wordt. Je vult de verwachting van jouw partner, zijn kind(eren), zijn ex, de omgeving, … in.

Soms al snel en soms wat verder in de tijd loop je vast en zoek je hulp. Eén van de eerste vragen die je van mij krijgt, als je aangeklopt hebt voor mijn coaching, is: “Weet jij wat jouw partner van jou verwacht als stiefmoeder van zijn kind(eren)?” Meestal krijg ik hier als antwoord: “Nee, eigenlijk niet…”.

Als huiswerk krijg je dan die vraag mee om thuis (alsnog of opnieuw) te stellen: Wat verwacht je van mij als stiefmoeder van jouw kind(eren)? En de vraag aan jezelf: Wat verwacht ik van mijn partner bij de invulling van mijn stiefmoederrol?

Stevig fundament

Deze vragen stellen en hierover met elkaar in gesprek gaan, bieden een route naar een stevig fundament voor jouw relatie en samengestelde gezin. Het is zeker niet zo, dat je volledig aan elkaars verwachtingen moet voldoen! Het is wel belangrijk en verhelderend te weten wat de verwachtingen zijn, zodat je kunt onderzoeken in jezelf en met jouw partner wat haalbaar is en wat niet.

Verbindend communiceren kun je leren!

Wat kun je nu doen als jullie verwachtingen ver uit elkaar liggen of als jullie communicatie vastloopt? En wat als de verwachtingen helder zijn en ook invulbaar, maar jullie toch vastlopen? Lees dan ook eens mijn artikelen over verbindend communiceren en de illusie van begrip of maak en afspraak bij Hultzer Coaching!

Deel dit artikel

FACEBOOK

INSTAGRAM

NIEUWSBRIEF